Tipy

Oplatí sa tepelné čerpadlo? Naozaj zníži náklady na vykurovanie? Vieme odpoveď!

tepelné čerpadlo na tráve vedľa tehlovej steny

Oplatí sa tepelné čerpadlo? Naozaj zníži náklady na vykurovanie? Vieme odpoveď!

Aj keď sú ešte dni plné slnka a príjemne teplé, príroda nám už pomaly naznačuje, že jeseň prejde veľmi rýchlo a zima o chvíľu zaklope na dvere. Hoci je tomu ťažké uveriť, teraz je ten správny čas, aby ste si naplánovali nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu. Pýtate sa, či sa oplatí tepelné čerpadlo. Jedným z efektívnych riešení, ako môžete znížiť náklady na vykurovanie a zabezpečiť si teplo počas celej zimy, je popri fotovoltike investovať aj do tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlo môže znížiť vaše náklady na vykurovanie už túto zimu.

Prečo čakať na mrazivé dni? Tepelné čerpadlo môžete mať oveľa skôr

Tepelné čerpadlo dokáže výrazne znížiť vaše náklady na vykurovanie, ale to nie je jediný dôvod, prečo by ste mali nad ním začať uvažovať. Pripravte sa však na zimu v predstihu: 

  • Nespoliehajte sa na to, že dobrí dodávatelia a profesionálni technici budú mať čas vtedy, keď si to vy zmyslíte. Často majú veľmi veľa práce, ale keď budete plánovať v predstihu, všetko si lepšie rozvrhnete.
  • Máte čas na dôkladné porovnávanie rôznych modelov a môžete si porovnať najlepšie ponuky od viacerých dodávateľov. Preštudujte si technické parametre, porovnajte recenzie a poraďte sa aj s odborníkmi, aby ste si vybrali také zariadenie, ktoré bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám.

Naozaj sa oplatí tepelné čerpadlo?

Ak máte fotovoltiku, tepelné čerpadlo ju výborne doplní. Kombinácia tepelného čerpadla a fotovoltických panelov naozaj dokáže efektívne znížiť náklady na vykurovanie. 

tepelné čerpadlo pri dome, levanduľa

Počiatočná investícia do tepelného čerpadla sa síce môže zdať vyššia, ale je to investícia do budúcnosti a vráti sa vám v podobe nižších nákladov na vykurovanie. Navyše sú tepelné čerpadlá šetrné aj k životnému prostrediu, pretože produkujú menej emisií oxidu uhličitého v porovnaní s tradičnými vykurovacími systémami. Investovaním do tepelného čerpadla teda prispievate aj k zníženiu ekologickej stopy a pomáhate chrániť našu planétu pre budúce generácie.

Správny výber tepelného čerpadla je kľúčovým faktorom 

Na výber tepelného čerpadla sa pozerajte komplexne. Len tak zabezpečíte, že vaša investícia sa naozaj oplatí:

  • Jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere tepelného čerpadla ostáva veľkosť domu. Čím máte väčší dom, tým výkonnejšie tepelné čerpadlo budete potrebovať. Tepelné čerpadlá bývajú k dispozícii v rôznych výkonnostných parametroch. Vyberte si preto model, ktorý bude zodpovedať vašim konkrétnym potrebám.
  • Rôzne typy budov môžu mať na vykurovanie rôzne požiadavky. Staršie budovy alebo domy s nízkou úrovňou izolácie budú vyžadovať výkonnejšie tepelné čerpadlo. Naopak, moderné a dobre izolované budú mať na výkon nižšie nároky. 
  • Tepelné čerpadlá môžu využívať rôzne zdroje tepla, ako sú vzduch, zem alebo voda. Ak máte veľký pozemok, zvážte aj zemné tepelné čerpadlo. Na menších pozemkoch alebo v mestských oblastiach odporúčame vzduchové tepelné čerpadlo.

Výber správneho čerpadla nie je jednoduchý, preto sa nebojte stretnúť s odborníkom

Pomôže vám analyzovať vaše potreby, posúdi vaše možnosti a odporučí vám najvhodnejší model. Takto sa vyhnete chybným rozhodnutiam. Veď investícia do tepelného čerpadla nepredstavuje celkom zanedbateľnú čiastku, preto by ste sa mali snažiť o elimináciu akýchkoľvek chýb.

tepelné čerpadlo a profesionálna inštalácia

Existujú rôzne typy tepelných čerpadiel. Aké tepelné čerpadlo sa oplatí najviac?

Tepelné čerpadlo efektívne prenáša teplo z jedného miesta na druhé. Funguje na podobnom princípe ako chladnička, avšak opačne. Chladnička odoberá teplo z vnútorného priestoru a uvoľňuje ho von, tepelné čerpadlo odoberá teplo z vonkajšieho zdroja, či už zo vzduchu, zeme, alebo z vody, a prenáša ho do vášho domu. Tento proces využíva princíp kompresie a expanzie plynu v uzavretom kruhu:

  • Tepelné čerpadlo vzduch – voda čerpá teplo zo vzduchu a prenáša ho do vody vo vykurovacom systéme. Jednoducho sa inštaluje, nevyžaduje vysoké počiatočné náklady a dobre funguje v miernych klimatických podmienkach. Pri extrémne nízkych teplotách však býva menej účinné, a vyžaduje preto aj dodatočné vykurovacie zdroje.
  • Tepelné čerpadlo zem – voda čerpá teplo zo zeme prostredníctvom podzemných slučiek alebo vrtov a prenáša ho do vody v systéme. Má vysokú účinnosť a stabilný výkon, pretože teplota v zemi je stabilnejšia než vo vzduchu. Počiatočné náklady sa však môžu vyšplhať vyššie. K dispozícii musíte mať aj dostatočne veľký pozemok.
  • Tepelné čerpadlo voda – voda čerpá teplo z vodného zdroja, ako je jazero alebo rieka, a prenáša ho do vykurovacieho systému. Má vysokú účinnosť a výkon, avšak potrebuje k dispozícii kvalitný vodný zdroj.

V našich podmienkach sa najviac oplatí tepelné čerpadlo vzduch – voda

Tepelné čerpadlá vzduch – voda majú nižšie počiatočné náklady na inštaláciu. Nevyžadujú sa totiž rozsiahle zemné práce ani prístup k vodnému zdroju. Inštalujú sa vonku a ich pripojenie k existujúcemu vykurovaciemu systému v interiéri je relatívne jednoduché. Môžu sa používať na rôznych typoch budov od novostavieb až po rekonštruované objekty. Hoci majú pri extrémne nízkych teplotách menšiu účinnosť, slovenské zimy majú väčšinou mierny priebeh, čo nepredstavuje problém. Navyše, moderné systémy sú navrhnuté tak, aby efektívne fungovali aj pri teplotách pod bodom mrazu.

Teraz je ten správny čas!

Pýtate sa, či sa oplatí tepelné čerpadlo? Veru áno, ale ak chcete už túto zimu ušetriť a znížiť náklady na vykurovanie a zároveň prispieť k ochrane životného prostredia, mali by ste začať konať. Výber a inštalácia tepelného čerpadla ešte pred začiatkom vykurovacej sezóny sú kľúčové. 

Súvisiace príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *