Tipy

Vykurovanie klimatizáciou: ideálna teplota aj počas chladnejších dní

žena má nohy na radiátore, pije čaj

V posledných rokoch čoraz viac ľudí počas horúcich letných dní využíva výhody rôznych druhov klimatizačných zariadení. Letá sú totiž stále horúcejšie, priam tropické a ochladenie príde vždy vhod. Ako však zariadenie, ktoré primárne slúži na ochladzovanie miestností pár mesiacov v roku, využiť aj počas chladnejších ročných období? Máme pre vás dobrú správu. Vykurovanie klimatizáciou je rovnako výhodné ako ochladzovanie.

Rovnaký princíp ako chladenie, len naopak

Klimatizácia dokáže váš domov nielen vychladiť, ale aj vykúriť. V tomto prípade funguje na princípe tepelného čerpadla. To znamená, že v režime kúrenia nasáva vonkajší vzduch, z ktorého odoberá teplo, ktoré následne prenáša do interiéru. V porovnaní s tradičnými spôsobmi kúrenia, ako sú napríklad radiátory alebo elektrické ohrievače, ide o energeticky efektívnejší spôsob. Teplotu v miestnosti si navyše dokážete zvýšiť pomerne rýchlo, čo je obrovská výhoda. Okrem toho môžete teplotu aj presne regulovať a udržiavať ju stabilnú dlhodobo. Tak sa budete cítiť doma naozaj komfortne.

Spoločník aj v chladnejších dňoch

Jeseň prináša kolísanie teplôt, čo nemusí byť vôbec príjemné. Cez deň len krátke tričko a džínsy, večer hrubé ponožky na nohách a horúci čaj. Takéto výkyvy teplôt nie sú dobré ani pre zdravie. Preto by ste mali urobiť všetko pre to, aby ste si v interiéri udržali stabilnú teplotu. Vďaka presnej regulácii si môžete nastaviť stupne tak, aby ste sa cítili príjemne. Zohrejete sa aj bez toho, aby ste museli zapínať napríklad elektrický radiátor. Vonku predsa ešte nie je taká zima, aby ste museli naplno zaťažovať váš vykurovací systém. 

Vykurovanie klimatizáciou sa oplatí

Sú situácie, keď je lepšie kúriť prostredníctvom klimatizačnej jednotky ako napríklad radiátormi. Ako sme už naznačili, tento spôsob kúrenia sa hodí v prechodných obdobiach. Počas jari a jesene je to ideálny spôsob, ako sa zohriať a zároveň neplatiť veľa za kúrenie. Avšak aj počas miernych zím, keď teploty klesajú pod bod mrazu len zriedka, môže takýto spôsob ohrievania stačiť.

muž zakrytý dekou, sedí pri radiátore, na kolenách má notebook

Klimatizáciu môžete využiť aj ako doplnkový spôsob vykurovania. Kombinujte ju s inými zdrojmi tepla, ako je napríklad podlahové kúrenie. V niektorých miestnostiach môžete používať jeden zdroj tepla, v iných zas druhý, prípadne ich kombinovať tak, aby ste dosiahli teplotu, ktorá vám bude vyhovovať.

Takýto spôsob vykurovania sa oplatí v menších obytných priestoroch. Ak máte menší byt alebo dom, tak aj takto dokážete zabezpečiť vám a vašej rodine príjemnú teplotu. Je ideálnym doplnkom do menších domácností a hlavnou výhodou je využitie počas celého roka – v zime na vykurovanie, v lete na ochladzovanie.

Čo zvážiť pri výbere klimatizácie s funkciou vykurovania

Zvážte niekoľko kľúčových faktorov. Ak vyberiete správne, budete spokojní tak s efektívnosťou, ako aj s výškou investície:

  • Všetko závisí od veľkosti miestnosti, ktorú chcete vykurovať. Potrebujete dostatočný výkon tak na vykurovanie, ako aj chladenie.
  • Siahnite po vyššej energetickej triede. Pozitívne tak ovplyvníte nielen vaše prevádzkové náklady, ale aj negatívne vplyvy na životné prostredie.
  • Ak plánujete inštalovať vnútornú jednotku do spálne alebo miestnosti, kde máte radi ticho, určite preverte úroveň hlučnosti.
  • Nezabudnite, že do konečnej ceny musíte zahrnúť aj náklady na inštaláciu a pripojenie. Konečná cena sa tak môže líšiť od tej v katalógu či e-shope.

vykurovanie klimatizáciou, žena na gauči

Zvažujete vykurovanie klimatizáciou? Máme pre vás pár dôležitých tipov

Ak žijete v bytovom dome, pravdepodobne budete musieť informovať o plánovanej inštalácii bytové družstvo alebo správu budovy a získať súhlas aj od ostatných obyvateľov. Informujte sa na miestnom úrade o stavebných predpisoch. A čo je najdôležitejšie? Uistite sa, že vami vybraný model spĺňa všetky technické požiadavky. To zabezpečíte kúpou kvalitného výrobku. Vyberte si napríklad z našej ponuky.

Súvisiace príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *