Tipy

Výhody fotovoltiky, ako ich nepoznáte

žena vysvetľuje výhody fotovoltiky

Každý deň vysvetľujeme záujemcom o fotovoltiku, aké má výhody a nevýhody. Je namieste ďalej uvažovať predovšetkým o jej kladoch. S nami sú totiž všetky nevýhody fotovoltiky priam zanedbateľné, pretože vám vieme pomôcť s riešením akýchkoľvek problémov. Výhody fotovoltiky vás však na druhej strane presvedčia o tom, že sa do tohto spôsobu získavania elektrickej energie naozaj oplatí investovať.

S fotovoltikou znížite náklady na elektrickú energiu

Všimli ste si, že ceny elektrickej energie sa stále zvyšujú a nestabilita na trhu spôsobuje, že čoraz viac ľudí siaha po využívaní slnečnej energie? Mať vlastnú fotovoltickú elektráreň, či už na dome, alebo firme, je veľkou výhodou. Prináša to energetickú nezávislosť a nestabilita trhu s elektrinou vás už nebude musieť trápiť. Neustále sa zvyšujúce náklady na energie s fotovoltickými panelmi na streche už nebudú vaším problémom. Rodinný alebo firemný rozpočet môžete mať úplne pod kontrolou, pretože vám pomôžeme získať presnú predstavu o vašich nákladoch aj na niekoľko rokov dopredu. Samozrejme, vaše potreby sa môžu časom zmeniť, preto by ste pri každom projekte mali myslieť do budúcnosti a prispôsobiť fotovoltickú zostavu aj vašim predpokladaným budúcim potrebám.

Medzi výhody fotovoltiky patrí aj jej dostupnosť

Fotovoltiku si na strechu domu alebo firmy môže objednať ktokoľvek. Istým problémom síce môže byť tienenie, avšak dnešné fotovoltické panely sú také optimalizované, že vyrábajú dostatok elektrickej energie aj za zhoršených meteorologických podmienok.

inštalácia fotovoltických panelov na strechu domu

Na Slovensku navyše nie sú medzi severom a juhom krajiny veľmi významné rozdiely, aj keď určité odchýlky vo výkone inštalovaných fotovoltických zostáv, samozrejme, evidujeme. Slovensko však patrí medzi slnečné krajiny a na fotovoltiku máme priaznivé podmienky. Bolo by bláznovstvo nevyužiť ich.

Ak chcete chrániť životné prostredie, využívajte obnoviteľné zdroje energie

Jedným zo zdrojov obnoviteľnej energie je slnko. Ak nebudeme svedkami katastrofického filmu premietnutého do reality, môžeme sa naň spoľahnúť ešte niekoľko miliárd rokov. V dohľadnom čase slnečnú energiu určite nevyčerpáme. Navyše je extrémne šetrná k životnému prostrediu a nezaťažuje ho emisiami. Samozrejme, nemôžeme tvrdiť, že pri samotnej výrobe fotovoltických panelov nevznikli žiadne emisie, avšak fotovoltika na vašej streche sa s tradičnými fosílnymi palivami naozaj nedá porovnávať. A tak, aj keď berieme do úvahy emisie vyprodukované pri výrobe, doprave a montáži fotovoltických panelov, stále tvoria úplne zanedbateľné množstvo oproti výrobe elektriny z fosílnych palív.

Fotovoltika nevyžaduje po jej inštalácii žiadne vyššie investície

Áno, uznávame, že samotná inštalácia fotovoltiky vyžaduje väčšiu finančnú investíciu. Avšak približne do 5 až 6 rokov sa vám vynaložené prostriedky vrátia v podobe úspor na energiách. Navyše môžete využiť aj viaceré dotácie, ktoré vám časť fotovoltiky zaplatia, a urobia ju tak dostupnejšou. Po inštalácii fotovoltiky na vašu strechu vás však už žiadne vyššie investície čakať nebudú.

Výhody fotovoltiky uzatvára nenáročná údržba a dlhá životnosť fotovoltických panelov

Fotovoltické panely si nevyžadujú žiadnu špeciálnu údržbu. Ak sa nachádzajú v obzvlášť prašnom prostredí, odporúčame ich čistiť maximálne dvakrát ročne. Pri správnom sklone strechy sa nemusíte báť ani snehovej nádielky, pretože sneh sa z fotovoltických panelov prirodzene zosunie.

fotovoltické panely na streche domu v zime

Aj napriek tomu, že sa o fotovoltiku nemusíte nijako extrémne starať, bude vám na streche vyrábať elektrinu veľmi dlho. Fotovoltika má totiž dlhú životnosť. Môžete sa tešiť z jej výhod až 25 rokov. Ak sa vám investície vrátia už po 5 rokoch, ušetríte naozaj veľké množstvo energie počas nasledujúcich dvoch dekád.

Nevýhody fotovoltiky, s ktorými si však vieme poradiť

Najväčšou nevýhodou fotovoltických panelov je určite výška počiatočnej investície. Náklady sa môžu vyšplhať na vysokú sumu, avšak v súčasnosti môžete využiť štátne dotácie až do výšky 4 025 eur pre domácnosti a 70 000 eur pre firmy. Výkonné fotovoltické panely dokážu vyrábať elektrinu aj počas menej slnečných dní. Okrem toho však môžete energiu, ktorú vám fotovoltika vyrobí počas slnečnejšieho obdobia v roku, využiť vďaka úložiskám energie práve vtedy, keď sa jej výkon zníži. Jednoducho si prebytočnú energiu uložíte do batérie a využijete vtedy, keď to budete potrebovať.

Ak máte záujem o fotovoltiku alebo chcete vedieť, či sa fotovoltika oplatí aj pre vás, kontaktujte nás. Radi vám poradíme a vyberieme to najvhodnejšie riešenie.

Súvisiace príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *