Tipy

Fotovoltika v zime. Oplatí sa?

pár na verande, zima

Svieti slnko aj v zime? Áno! Aj napriek tomu však stále prevláda mylná predstava, že fotovoltické panely sú účinné iba v letných mesiacoch. Avšak vďaka niekoľkým faktorom, ktoré si podrobnejšie predstavíme v nasledujúcich riadkoch, fotovoltika v zime vyrába. Hoci sa s príchodom zimy výkon panelov zníži, úplne sa nezastaví.

Ako funguje fotovoltika v zime

Aby sme pochopili, ako fungujú fotovoltické panely v zimných mesiacoch, musíme najprv pochopiť základný princíp. Keď svetlo dopadne na fotovoltický článok, uvoľní elektróny, ktoré začnú prúdiť a vytvárať elektrický prúd. Mnohí si myslia, že čím vyššia teplota, tým vyšší výkon, ale nie je to tak úplne pravda. Výkon ovplyvňuje okrem orientácie a sklonu panelov aj viacero ďalších faktorov:

  • Slnečné žiarenie: V zimných mesiacoch sú dni kratšie, a to znamená menej času na výrobu elektriny. Slnko sa nachádza nižšie nad obzorom, a tak lúče dopadajú na povrch pod väčším uhlom a s menšou intenzitou.
  • Poveternostné podmienky: Účinnosť panelov môžu znížiť aj sneh, mráz a ľad, ktoré bránia priamemu dopadu slnečného žiarenia na články. Našťastie najmodernejšie modely majú špeciálne povrchy, ktoré znižujú priľnavosť snehu. 
  • Oblačnosť: Problémom môže byť aj oblačnosť, ale súčasné modely dokážu vyrábať elektrinu aj keď je zatiahnuté, hoci ich výkon je, samozrejme, za jasného dňa vyšší.

Aj keď je výkon solárneho systému v zime nižší ako v lete, stále je to významný zdroj energie, a to aj vďaka technológiám, ktoré sa neustále zdokonaľujú.

Výhody počas celého roka bez ohľadu na ročné obdobie

Aj keď je výroba elektriny zo slnka v zimných mesiacoch menej efektívna ako v lete, stále prináša mnoho výhod. Jednou z najväčších je nezávislosť a zníženie účtov za energie. Dokážete výrazne znížiť mesačné výdavky aj náklady na vykurovanie tým, že v zimných mesiacoch, keď je spotreba elektriny najvyššia, využijete vlastnú, vami vyrobenú, na pohon tepelného čerpadla. Medzi ďalšie výhody, na ktoré nemá vplyv ročné obdobie ani počasie, patrí napríklad ekologickosť zelenej elektriny. Môžete prispieť k ochrane životného prostredia a sami sa zúčastniť v boji proti klimatickým zmenám. Využívate totiž čistý a obnoviteľný zdroj energie – nevyčerpateľné slnko.

slnko v zime

Fotovoltika v zime a jej údržba

Zimná údržba je dôležitá z niekoľkých dôvodov. V prvom rade, sneh a ľad na paneloch bránia dopadu slnečného žiarenia a znižujú ich účinnosť. Pravidelnou údržbou však môžete nielen zvýšiť, ale aj predĺžiť celkovú životnosť panelov a zabrániť ich poškodeniu. Aby ste to však zvládli, potrebujete vedieť, ako ich správne čistiť. Väčšina moderných má síce špeciálny povrch, ktorý umožňuje, aby sa na nich sneh neudržal a ľahko skĺzol, ale niekedy je predsa len nutné manuálne odstránenie:

  • Použite mäkkú kefu alebo kefu s dlhým vlasom. Vyhnite sa akýmkoľvek ostrým predmetom. Odporúčame nástroje špeciálne určené na odstraňovanie snehu z panelov.
  • Pri práci na streche buďte opatrní a dbajte na bezpečnosť. Používajte vhodné ochranné prostriedky, a ak si nie ste istí, poproste o pomoc.
  • Za žiadnych okolností nekráčajte po paneloch, pretože hmotnosť človeka by ich mohla poškodiť.

Ak sa chcete manuálnemu odpratávaniu snehu vyhnúť, vyberte si modely od renomovaných výrobcov, ktoré sú odolné aj proti poveternostným vplyvom. Dôležitá je však aj ich správna orientácia a sklon, aby ste minimalizovali hromadenie snehu. Panely pravidelne kontrolujte a po väčších snehových zrážkach, ak sa na nich uchytí hrubá vrstva snehu, ju opatrne odstráňte. Znížiť účinnosť systému však môže aj námraza. Pri jej odstraňovaní postupujte veľmi opatrne a nikdy na panel nelejte horúcu vodu

fotovoltika v zime, údržba

Slovenská zima fotovoltike praje

Slovensko sa nachádza v miernom pásme. Hoci sme v súčasnosti svedkami výrazných teplotných výkyvov, pre fotovoltické systémy máme celkom priaznivé podmienky aj napriek tomu, že slnečného žiarenia nemáme toľko ako napríklad krajiny v južnej Európe. Fotovoltika v zime je výhodnou voľbou, dokonca aj vtedy, ak bývate v severných regiónoch Slovenska, kde sú zimy dlhšie a tmavšie. Vďaka moderným technológiám a možnostiam skladovania energie môžete aj vy výrazne znížiť svoju závislosť od dodávateľov elektriny a znížiť náklady na energie.

Chcete sa dozvedieť viac alebo si dokonca vybrať vhodný systém pre váš dom? Neváhajte nás kontaktovať. Veríme, že vám pomôžeme pri rozhodovaní.

Súvisiace príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *